Figa 2

Figa - tym razem w wersji kulinarnej:)

Polecam szybką sałatkę z dodatkiem figi.
Idealna na obiad lub kolację!

Potrzebujemy:

- mix sałat
- ser żółty pokrojony w kostkę
- awokado, plastry - kawałki jak poniżej
- figa, świeża lub suszona
- pestki, np. słonecznika
- zioła, pieprz, sól
- oliwa z oliwek 

i gotowe:)



A że kukurydzę uwielbiam w każdej postaci 
- tutaj jako dodatek do sałatki,
kolba prosto z wody z odrobiną masła i soli!



Smacznego!

Komentarze

  1. udusiłem się sliną +_X

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co do fig, mam koleżankę wspóldyżurantkę totalnie zakręconą kuchennie. W ten poniedziałek raczyłyśmy się sałatka - roszponka, ser kozi (do tej pory nie lubiłam ale w połączeniu z Olki sosem zajadam się nim do upadłego), figa świeża w plasterki i do tego sos zrobiony wcześniej - ocet balsamiczny z cukrem przerobiony na "śmierdzący" karmel. Mieszasz mieszasz na patelni na niedużym ogniu aż zgęstnieje, ale nie bardzo, bo po przelaniu do słoika stygnie i jest super gęsty, a on ma się w słoiku przelewać po wystygnięciu. Jak poleje się ten kozi ser i te figi tym sosikiem, to.........nie ma się ochoty na dalszą pracę. A do tego deser z jeżyny i jogurtu! Matko jak mi dobrze na takich dyżurach!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm . . .
      Dziękuję za inspirację, może wykorzystam :)
      Brzmi smakowicie..
      p.s.
      ser kozi ok ale nie ma to jak świeża figa i schłodzone, białe wino..
      zaskakująco dobrze się komponuje,
      polecam!

      Usuń

Prześlij komentarz