WINA RPA part 2
Cześć pierwszą winnej opowieści znajdziecie tutaj:
http://agnesssinafrica.blogspot.com/2012/08/wina-rpa-part-1.html
http://agnesssinafrica.blogspot.com/2012/08/wina-rpa-part-1.html
Zapraszam na część drugą:)
Co w szczepie piszczy
Można spekulować, jak wpłynęłaby pokaźna wiedza ówczesnych
wygnańców na kształt obecnego winiarstwa na Starym Kontynencie. Jedno jest
pewne – w zamian położyła ona podwaliny pod winiarstwo na południu Afryki. Połączenie
europejskiej tradycji z zupełnie nowymi warunkami uprawy zaowocowało odmienną
strukturą oraz charakterem tutejszych win.
Niewątpliwie flagowym szczepem kraju jest czerwony
Pinotage. To właśnie tu po raz pierwszy ujrzał on światło dzienne. W 1925r
pewien profesor uniwersytetu w Stellenbosch z sukcesem skrzyżował dwa typy winorośli,
burgundzki Pinot noir oraz lokalny Cinsaut, w efekcie otrzymując szczep owocujący
wcześnie, oferujący duże wydajności i stosunkowo łatwy w uprawie. Jednocześnie zachował
on w znacznym stopniu ciao Pinota, charakteryzujące się ponadprzeciętna surowością.
Dlatego w winie ze szczepu Pinotage bardzo często można wyczuć posmak ziemi,
dymu czy palonej kawy. Nuty te sprawiają, że jest to szczep trudny, a co za tym
idzie, niezbyt popularny dziś, kiedy na rynku dominują wina lekkie i owocowe.
Co więcej, łajnmejker musi zadecydować na bardzo wczesnym etapie produkcji,
jakie wino chce otrzymać: czy wyjątkowe lecz trudne w odbiorze, czy pospolitsze
ale ubogie. Rynek lubi być kapryśny. Jednak dzięki niektórym niszowym, odważnym
producentom istnieją Pinotage bardzo złożone, odpowiadające najbardziej wymagającym
gustom. Uważny obserwator nie znajdzie jednak Pinotaża starego, ponieważ jest
to wino, które ze względu na zbyt niską kwasowość nie nadaje się do
wieloletniego starzenia. Jeśli więc ktoś zauważy Pinotage rocznik 2005 lub
starszy, raczej nie będzie to dobre wino.
Autor niniejszego tekstu najbardziej
lubi Pinotaża trzyletniego.
Bielszy odcień bieli
Pobieżna obserwacja ukształtowania terenu, na którym położone
są najlepsze winnice świata, pozwala zauważyć, jak istotna dla wina jest wysokość
npm. Możliwość umiejscowienia południowoafrykańskich winnic na znacznej wysokości,
pozwala na produkcję win o dostatecznej kwasowości. Dlatego nie tylko miłośnicy
win czerwonych się tu odnajdą, lecz również zwolennicy win białych. Cóż zresztą
przyjemniejszego niż relaksujący wieczór po upalnym dniu, z kieliszkiem chłodnego,
orzeźwiającego Chenin Blanc!
Gdyż to właśnie jest najszerzej uprawiany w RPA biały
szczep. Odpowiednio prowadzony potrafi dać szereg wyśmienitych win, zaczynając
od wytrawnych, poprzez słodkie, musujące a kończąc na fortyfikowanych. Dzięki
destylacji wina Chenin Blanc Afrykańczycy otrzymują również wyśmienite brandy
nagradzane na najbardziej prestiżowych konkursach na świecie.
Konstancja
Pozostaje jeszcze wspomnieć słowem o najstarszej winnicy
w kraju. Jest nią Constantia, położona opodal Kapsztadu. To głównie ona dostarczała
owoców wspomnianym wcześniej marynarzom, a następnie zyskała sławę ze względu
na swoje pierwszorzędne wina. Produkuje je do tej pory, ku uciesze koneserów.
Krzewy co prawda nie są tak stare jak jej historia, część z nich jednak osiągnęła
wiek znacznie powyżej 100 lat.
…C6H12O6
+ …H2O -> …C2H5OH + …CO2↑*
Jak na jeden post, jest to dosyć długa historia, nie można
jednak nie wspomnieć o jeszcze jednym, bardzo ważnym rodzaju tutejszego wina, a
mianowicie wina musującego. Francja chełpi się
szampanem czy Cremant, Włochy maja Spumante, Hiszpania produkuje Cave,
Niemcy Sekta a Rosjanie zapewniają dobrą zabawę przy witaniu nowego roku znanym
dobrze Sovetskoye Igristoje. Południowa Afryka nie pozostaje w tyle – tu winem
produkowanym tradycyjną metodą drugiej fermentacji w butelce jest Cap
Classique.
I tylko
koniec roku
wypada w upalny wieczór…
Winnice RPA stoją otworem, oferując prześwietne i kompleksowe
degustacje, wycieczki a także wina w bardzo promocyjnych cenach; dość powiedzieć,
że 15zl to juz cena naprawdę porządnego wina.
Polecam i zapraszam.
Polecam i zapraszam.
*Chętni mogą uzgodnić równanie!
Komentarze
Prześlij komentarz