Figa 2
Figa - tym razem w wersji kulinarnej:)
Polecam szybką sałatkę z dodatkiem figi.
Idealna na obiad lub kolację!
Potrzebujemy:
- mix sałat
- ser żółty pokrojony w kostkę
- awokado, plastry - kawałki jak poniżej
- figa, świeża lub suszona
- pestki, np. słonecznika
- zioła, pieprz, sól
- oliwa z oliwek
i gotowe:)
A że kukurydzę uwielbiam w każdej postaci
- tutaj jako dodatek do sałatki,
kolba prosto z wody z odrobiną masła i soli!
Smacznego!
udusiłem się sliną +_X
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCo do fig, mam koleżankę wspóldyżurantkę totalnie zakręconą kuchennie. W ten poniedziałek raczyłyśmy się sałatka - roszponka, ser kozi (do tej pory nie lubiłam ale w połączeniu z Olki sosem zajadam się nim do upadłego), figa świeża w plasterki i do tego sos zrobiony wcześniej - ocet balsamiczny z cukrem przerobiony na "śmierdzący" karmel. Mieszasz mieszasz na patelni na niedużym ogniu aż zgęstnieje, ale nie bardzo, bo po przelaniu do słoika stygnie i jest super gęsty, a on ma się w słoiku przelewać po wystygnięciu. Jak poleje się ten kozi ser i te figi tym sosikiem, to.........nie ma się ochoty na dalszą pracę. A do tego deser z jeżyny i jogurtu! Matko jak mi dobrze na takich dyżurach!!!!
OdpowiedzUsuńHmm . . .
UsuńDziękuję za inspirację, może wykorzystam :)
Brzmi smakowicie..
p.s.
ser kozi ok ale nie ma to jak świeża figa i schłodzone, białe wino..
zaskakująco dobrze się komponuje,
polecam!