Awokado
Przyszła pora na element kulinarny!
A rzecz dotyczy awokado i smakowitości, jakie można przygotować z tego cuda.
W Polsce jedyną sytuacją kiedy kupowałam ten owoc - było przyrządzanie sushi,
no i może czasami jeszcze do jakiejś sałatki.
Ale tutaj okazało się, że awokado jakie spotykamy w Polsce jest zwyczajnie niedojrzałe!
Te tutejsze mają dużo ciemniejszą skórkę, są miękkie
i niezwykle kremowe..
i niezwykle kremowe..
Jeśli chce się zrobić pastę - wystarczy przeciąć owoc na pół i łyżeczką wydrążyć zawartość..
Aby przyrządzić guacamole - czyli pastę z awokado:
- wydrążamy owoc
- widelcem rozgniatamy w miseczce
- dodajemy oliwę z oliwek (2 łyżki),
sok z cytryny ( ja dodaję "na oko",
ale powiedzmy, że z połowy cytryny będzie ok),
sól, pieprz, zioła do smaku (czyli u mnie dużo!)
- można też dodać czosnek lub chilli, tabasco
(jeśli ktoś lubi bardziej ostrą kuchnię)
i gotowe!
Pasta idealna do grzanek :)
Sałatka . . .
hmm . . .
Najlepiej szybka w przygotowaniu i smaczna :)
Proponuję:
Mix sałat, pokrojone w paski awokado,
podobnie pokrojona gruszka,
ser pleśniowy - im bardziej spleśniały tym lepiej :),
pestki np. słonecznika
no i oczywiście oliwa z oliwek!!
Nawet jeśli nie uda Wam się znaleźć bardzo dojrzałego awokado
- warto eksperymentować!
Polecam!
Smacznego :)
Wygląda jak lody pistacjowe :) |
Aby przyrządzić guacamole - czyli pastę z awokado:
- wydrążamy owoc
- widelcem rozgniatamy w miseczce
- dodajemy oliwę z oliwek (2 łyżki),
sok z cytryny ( ja dodaję "na oko",
ale powiedzmy, że z połowy cytryny będzie ok),
sól, pieprz, zioła do smaku (czyli u mnie dużo!)
- można też dodać czosnek lub chilli, tabasco
(jeśli ktoś lubi bardziej ostrą kuchnię)
i gotowe!
Pasta idealna do grzanek :)
Sałatka . . .
hmm . . .
Najlepiej szybka w przygotowaniu i smaczna :)
Proponuję:
Mix sałat, pokrojone w paski awokado,
podobnie pokrojona gruszka,
ser pleśniowy - im bardziej spleśniały tym lepiej :),
pestki np. słonecznika
no i oczywiście oliwa z oliwek!!
i gotowe :) |
Nawet jeśli nie uda Wam się znaleźć bardzo dojrzałego awokado
- warto eksperymentować!
Polecam!
Smacznego :)
hej Aga, dzieki za wspanialy post, ja wlasnie kupilam 6 avocado i nie bardzo wiedzialam co z tym zrobic, ahahahahaha! Widze ze sie zaklimatyzowalas in no time! Ciesze sie!
OdpowiedzUsuńNo widzisz, cieszę się, że mogę być źródłem inspiracji, hehe :D
UsuńZaklimatyzowałam się, owszem i nawet talent kulinarny rozwijam a to już coś!
p.s. wysłałam Ci maila:)
wystarczy potrzymac na parepecie kilka dni. to samo mango. kupuję w tesco bo tanie, ale twarde jak chol... kladę na parapet i po kulki dniach gotowe!
OdpowiedzUsuńPS- a jeśli nie chcesz żeby Ci awokado jako kremowa pasta ściemnialo - pestkę zostaw w kremie :)
Dzięki za cenne rady:)
Usuńo pestce nie słyszałam ale podobnie działa sok z cytryny!
a no i zapomnialam, te twardsze kawalki polecam w plasterki na kanapkę i polać je niteczkami miodu :D
OdpowiedzUsuńi już mi się zachcialo jeść!