Granadilla

Chciałam Wam przedstawić Granadillę:)
Dosyć orientalny owoc, rzadko spotykany w Polsce,
tym niemniej jeśli na niego traficie - warto spróbować:)

Granadilla pochodzi z  Meksyku i Ameryki Środkowej.
Występuje też w  Afryce i w Australii (tam owoc znany jest pod nazwą passiflora, marakuja ).


Owoc ma owalny lub okrągły kształt i twardą skórę. Kolor marakui zależnie od pochodzenia, może być pomarańczowy lub fioletowy. 

Owoce na zdjęciach są bardzo dojrzałe,
stąd pomarszczona skórka :)

Po przekrojeniu owoców możemy być zaskoczeni :)
Część jadalna to nasiona wraz z "galaretką" Na pierwszy rzut oka może to wyglądać dziwnie, ale "wnętrze" tego cuda jest bardzo smaczne, słodkie, lekko kwaskowe, bardzo aromatyczne. 

Polecam spróbować !!!!

Marakuję można jeść na surowo, łyżeczką po przekrojeniu. Świetnie smakuje w sałatce owocowej . Nadaje się na przetwory i soki. 


 Mi bardzo smakuje jako dodatek
do jogurtu :)

hmmm....











nieco więcej informacji:

http://smakowity.blogspot.com/2009/04/granadilla.html


Komentarze

  1. Pamiętam jak podczas wakacji w Wietnamie dotarliśmy do Hoi An. A tam padało i padało i zalało część uliczek, a my znaleźliśmy sobie cudowną knajpkę do przeczekania deszczu. Pozytywnie zółta i z największym lampionem w korytarzu jaki widziałam. Jednym z dań, którym raczyliśmy swoje podniebienia były naleśniki z bananami oblane czekoladą i właśnie marakują. Niebo w gębie!!! Nawet deszcz przestał nam przeszkadzać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie, że desery z marakują muszą być pyszne :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz