GEM SQUASH

Nie, to nie będzie post o sporcie, ale o kulinariach!
Otóż gem squash to odmiana dyni, bardzo popularna i wywodząca się z Afryki Południowej. Dynie są częstym elementem tutejszej kuchni (jednak nie je się tu tylko mięsa, chociaż Braai dominuje :P)






















Najczęściej spotykana jest odmiana Butternut oraz Gem Squash właśnie.

GS to warzywo wielkości grejpfruta o bardzo twardej skórce, przypominającej skórę arbuza. Bardzo szybko można przygotować go na wiele sposobów. Wystarczy przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i gotować przez kilka minut. To oczywiście najprostsza wersja. Squasha możemy również zapiekać i nadziewać min. serem żółtym, twarogiem, czosnkiem, grzybami.

Poniżej krótki filmik jak można przyrządzić Squasha przy pomocy kuchenki mikrofalowej:


a tutaj więcej informacji i różne ciekawe przepisy:

http://www.claireslittlegems.com.au/gem_squash.htm
http://www.gemsquashnz.com/Recipes.html

W dyniach lubuje się też Bea, na jej blogu znajdziecie wiele ciekawych informacji na temat dyń, jak również przepisy, przepisy, przepisy :)

http://www.beawkuchni.com/2012/10/festiwal-dyni-2012.html

Ja przygotowałam najprostszą opcję, ugotowałam squashe i podawałam je doprawione solą i pieprzem z ziemniakami i samoosas, trójkątami z ciasta fransuskiego, nadziewanymi kurczakiem i warzywami.


















Polecam!
Smacznego!
Agnesss

Komentarze